Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Vissza

Biomimetika*

A természet intelligens használata.

Mit értünk biomimetika alatt a Sto-nál? Cikkünkből megtudhatja. Kép megjelenítése teljes méretben

Mit értünk biomimetika alatt a Sto-nál? Cikkünkből megtudhatja.

A Sto cégcsoport 20 éve fejleszt termékeket a leghatékonyabb természeti jelenségek alapján. A természetben évmilliós az evolúció, az állandó továbbfejlődésen alapuló folyamatos optimalizálás. A Sto-nál a biomimetika alkalmazásával a természet evolúciós eredményeinek tudományon keresztül történő ipari felhasználása valósul meg, a legfejlettebb technológiák (pl. a nanotechnológia**) segítségével.

Két homlokzati termékcsaládunk is kiemelkedik különleges képességeivel a termékpiacon: a Lotusan® és a Dryonic®. Mindkettőt a „természet ihlette”, azaz különleges teljesítményű természeti jelenségek hosszas és alapos kutatásokon alapuló mérnöki leképezései.

A Lotusan® vakolat

A lótusz hatás, ahogy a Lotusan® bevonat is Kép megjelenítése teljes méretben

A lótusz hatás, ahogy a Lotusan® bevonat is "viselkedik"

A lótusz levél víz- és prlepergető képessége Kép megjelenítése teljes méretben

A lótusz levél víz- és prlepergető képessége

A Lotusan® bevonatok nevüket a délkelet-ázsiai tavirózsa leveléről, a lótusz-levélről kapták, melynek poros felületéről a ráhulló esővíz gyöngyökként legördülve magával ragad minden szennyeződést, tökéletesen tisztává és szárazzá varázsolva a lótusz-levél felületét. Ez a jelenség a lótuszlevél két fontos tulajdonságának köszönhető: egyrészt extrém erős víztaszító képességének, másrészt (kizárólag elektron-mikroszkópos nagyításban érzékelhető) mikro-bordázott felületének, mely elképesztően csekély tapadófelület-arányt biztosít.

A Lotusan® vakolat működés közben Kép megjelenítése teljes méretben

A Lotusan® vakolat működés közben

A mérnöki feladat ezen paraméterek biztosítása volt, ami igazán kiválóan sikerült: a Lotusan® bevonatok víztaszító képessége kiugróan erős (a víztaszító képességet jellemző – a felületen gyöngyszerűen megálló vízcsepp – ún. „határszög” értéke 140°), a bevonat tapadófelület-aránya pedig olyan csekély, hogy rendkívül gyenge tapadást biztosít a szennyeződések számára (tapadófelület-aránya: 0,7%, azaz 99,3%-kal csökkenti a teljes felület tapadásra alkalmas részét). Ráadásul szilikongyanta bázison született különleges összetételének köszönhetően a Lotusan® páraáteresztő képessége is egyedülálló: vakolat változatban µ = 25-40 (sd = 0,05 m - 0,08 m), festék változatban pedig µ = 50 (sd = 0,01 m) értékekkel rendelkezik, ami a homlokzati bevonatok között egészen rendkívüli!

A Lotusan® vakolat működés közben Kép megjelenítése teljes méretben

A Lotusan® vakolat működés közben

A Lotusan® bevonatok kiváló páraáteresztő, valamint víz- és porlepergető képességei biztosítják a velük készült homlokzatok – évtizedes távlatokban is – ragyogóan újszerű állapotát.

Lotusan® referencia épület - Kovács Péter DLA műterem háza, 4029 Debrecen, Ötmalom u. 5. Kép megjelenítése teljes méretben

Lotusan® referencia épület - Kovács Péter DLA műterem háza, 4029 Debrecen, Ötmalom u. 5.

Lotusan® referencia épület - Kovács Péter DLA műterem háza, 4029 Debrecen, Ötmalom u. 5. Kép megjelenítése teljes méretben

Lotusan® referencia épület - Kovács Péter DLA műterem háza, 4029 Debrecen, Ötmalom u. 5.

A Dryonic® vakolat

A Dryonic® bevonat működési elvét a sivatagi ködevő bogár páncéljának működése ihlette Kép megjelenítése teljes méretben

A Dryonic® bevonat működési elvét a sivatagi ködevő bogár páncéljának működése ihlette

Sivatagi ködevő bogár páncélja közelről Kép megjelenítése teljes méretben

Sivatagi ködevő bogár páncélja közelről

A Dryonic® termékek nevüket az angol „száraz” (Dry) és a biológiai eredetet jelző „Bionic” szavak összevonásából kapta. A természetes mintát egy sivatagi bogár páncéljának szokatlan struktúrája és képessége adta: a „ködevő” bogár túlélését a sivatagi körülmények között a hajnali párából a páncélján összegyűjtött és szájához vezetett nedvesség biztosítja. A ködevő bogár páncélját vizsgálva egészen szokatlan mikro-struktúrát találtak a kutatók: rendkívül erős hidrofil (nedvszívó) tulajdonságú mikro-púpok és a köztük elterülő, elképesztően erős hidrofobitású (víztaszító képességű) mikrovölgy-hálózatot. A hidrofil mikro-púpok nemcsak a vizet, hanem még a levegő páratartalmát is képesek magukhoz vonzani, majd az így összegyűlő (a mikro-púp méretét hihetetlen gyorsasággal túlnövő) vízcseppek a hidrofób völgy-hálózat felületén elképesztő gyorsasággal, maradéktalanul leperegnek.

A Dryonic® bevonat működés közben Kép megjelenítése teljes méretben

A Dryonic® bevonat működés közben

A mérnöki feladat ebben az esetben is ennek a mikro-struktúrának a kikísérletezése és megvalósítása volt, ami ez esetben is kiválóan sikerült: a Dryonic® bevonatok soha nem látott gyorsasággal, másodpercek alatt képesek leszáradni áztatás (pl. eső) után. Rendkívül erős akril-bázisának köszönhetően a Dryonic® nem csak „pigmenttörés”-mentes („karcálló”), hanem egyedülálló nedvességvédő képességgel rendelkezik, így az annyira keresett megoldásként döntött, időjárásnak kitett felületekre is alkalmas. Ráadásul lenyűgöző rugalmasságának és tapadó-képességének köszönhetően a legtöbb általánosan előforduló építőanyag felületére (fémre, fára, műanyagra, vakolatra vagy betonra) is alkalmas, továbbá a Sunblock® technológiának köszönhetően olyan UV-védelemmel rendelkezik, mely alkalmassá teszi mélyen telített, ragyogó színű homlokzatok fakulás-mentes, tartós biztosítására is.

A legkülönbözőbb szerkezetek egységes Dryonic® bevonatai villámgyors száradásukkal optimális védelmet nyújtanak az algás-gombás fertőzésekkel szemben, emellett minden másnál jobb védelmet nyújtanak a párás és esős időjárással, valamint pl. a vízorros szegélyekről a homlokzatra csorgó koszos lé okozta szennyeződéssel szemben.

Dryonic® homlokzat referencia épület Kép megjelenítése teljes méretben

Dryonic® homlokzat referencia épület

A mi inspirációnk az Önök előnye: sugárzó szín-intenzitás, UV- és időjárás védelem, tartósan tiszta és száraz homlokzati felületek és hosszabb élettartam – a gazdaságosság és az ökológia kombinációja.

Ezt értjük mi a Sto-nál „tudatosan építeni” szlogenünk alatt.

Molnár Zoltán

okl. építészmérnök, tervezői tanácsadó

Sto Építőanyag Kft.

E-mail: z.molnar@sto.com

Mobil: +36 30 431 0638

Szómagyarázat:

Biomimetika*: természet által inspirált mérnöki tervezés

Nanotechnológia**: a legalább egy kiterjedésével a nanométeres nagyságrendbe, vagy ahhoz közel eső szerkezetek jellemzőivel, előállításával és mérnöki alkalmazásaival foglalkozó fizikai és kémiai szakterület, mely az alkalmazott tudomány és technika széles területein játszik szerepet.

További információ

Kirner Zsuzsanna

Kirner Zsuzsanna

tervezői tanácsadó, okl. építészmérnök

Jedlik Ányos u. 17.
Dunaharaszti

Tel.: +36 24 510 228
Mobil: +36 30 2410 501

Lotusan

A szennyeződés az esővel együtt lepereg. A homlokzatok hosszabb ideig tiszták és szépek maradnak.

Film | 0:55

Lotusan homlokzati bevonatok

Lotusan homlokzati bevonatok

A bionika viszonylag új tudományos ágazat. A biológia és a technika összeegyeztethetőségét kutatja, és a természetes szerkezetek működésének alapelveit vizsgálja. Az eredményeket pedig műszaki alkalmazásokban hasznosítja. Így született a Sto Lotusan festéke is.

StoColor Dryonic® termékismertető

StoColor Dryonic® termékismertető

Tudjon meg többet a Sto intelligens homlokzat bevonatáról.