Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Vissza

Lábazatok felázás-mentes kialakítása - StoFlexyl

Tökéletes lábazati megoldás

A tartós műszaki megoldás lábazati felázás problémájára

A lábazatok felázása, idő előtti tönkremenetele az épülettulajdonosok, -használók és az érintett szakemberek életének állandó keserítője.

Megfelelő műszaki megoldással azonban ez a probléma elkerülhető.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy eső idején az épületek nedvesség-szigetelési síkján kívül eső vakolatrétegek, vagy a mégoly csökkentett nedvszívó képességű lábazati hőszigetelés ugyanaddig a magasságig áll vízben (közlekedőedény-elv) a látható bevonat mögött a szerkezeten belül is, mint kívül. A kapillaritás miatt ráadásul a bejutott nedvesség még ennél is jóval magasabbra képes felkúszni az érintett anyagok belsejében. A felázott rétegek a gyorsan felszívott nedvességet csak lassan tudják leadni, így sokáig maradnak nyirkosak, továbbá a felázott rétegekben tárolt nedvesség fagyos időben térfogat-növekedésen megy át, ezáltal az anyag szerkezetét is fokozatosan roncsolva.

A nedvesség ezen kívül a szerkezetben található, vagy általa behozott sókat is magával vihet, amiket azután elpárolgáskor a falban, vagy annak felületén hagyva, sófeldúsulást, „sókivirágzást” (rosszabb esetben a kristályosodáskor további anyag-roncsolást) képes okozni.

A jó megoldás a szigetelés védelem kiterjesztése az eddig védtelenül hagyott bevonat-rétegekre is, vagyis a lábazati bevonat-rendszer becsomagolása alulról egy, az épület nedvesség-szigeteléséhez csatlakoztatott, felület-folytonos védőréteggel. Kellő gondosság mellett ehhez már csak a megfelelő anyag megismerése szükséges. Ez az anyag a kiváló tulajdonságokkal rendelkező, 2-komponensű szigetelő-ragasztóhabarcs: a Flexyl-habarcs, mely Sto-Flexyl és Flexyl-cement 1:1 arányú keveréke.

30123_de_de

StoFlexyl termék tulajdonságok

A Flexyl-habarcs kiemelkedő tapadóképességgel rendelkezik: tartós kötést képes létesíteni jellemzően bármely ismert építő- és nedvesség- vagy hőszigetelő anyaggal (pl. bitumenek, műanyagok (PVC és EPDM), fémek, faanyagok, falazó-, vakoló és hőszigetelő anyagok). Emellett – megfelelő rétegvastagságban – akár nyomás alatt lévő nedvesség-terhelést, víznyomást is képes elviselni. Alapanyagából fakadóan egyúttal kiváló rugalmasságú.

A Flexyl-habarcs rendkívül sokoldalúan használható: többféle rétegvastagságban és különböző felhordási technikákkal (vakolva, glettelve, vagy ecsetelve), eltérő nedvesség-terhelésekre alkalmas változatokban.

További információ

Kirner Zsuzsanna

Kirner Zsuzsanna

tervezői tanácsadó, okl. építészmérnök

Jedlik Ányos u. 17.
Dunaharaszti

Tel.: +36 24 510 228
Mobil: +36 30 2410 501