Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Vissza

A StoColor X-Black pajzsként védi a homlokzatot a túlmelegedéstől

Erős színekhez, hűvös homlokzatok

A NIR technológia lehetővé teszi a sötét bevonatok használatát a hőszigetelő rendszereken.
21175

A StoColor X-black homlokzati festék “hőpajzsként” funkcionál a homlokzati hőszigetelő rendszerek számára. Visszaveri az infravörös sugárzás egy részét, ezzel 15-20 százalékkal csökkenti a homlokzat hőmérsékletét. Mindez tartósabbá és biztonságosabbá teszi a falfelület struktúráját és a hőszigetelő rendszert, különösen, ha sötét árnyalatokkal van színezve.

Csak a termografikus kép mutatja a különbséget, a második és negyedik panel a teszten színezett NIR pigmentes festékkel készült.

A sötét színű homlokzatok igen nagy odafigyelést igényelnek, különösen érzékenyek a hő okozta hatásokra. Bármilyen éghajlati zónában vannak is, a sötét bevonatok akár 80 °C-on is túl is hevülnek, ami erősen igénybeveszi az anyag struktúráját. Mindez nemcsak a bevonatokra nézve lehet káros, hanem magára a hőszigetelés anyagára is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a sötét színű homlokzati festékek ne lennének kockázatmentesen használhatók. A megoldás a napsugárzás energiájának visszaverése a felületről, mellyel gátoljuk annak felmelegedését. A napsugárzás energiájának mindössze 39%-a esik a látható fény spektrumába, 3% az ultraibolya tartományba esik, 58% pedig az infravörös spektrumba. Az innovatív NIR technológia (NIR = közeli infravörös) pontosan ezeket, az infravörös tartományban lévő sugárzási hullámokat veri vissza egy speciális pigment (NIR pigment) segítségével. Összehasonlítva a hagyományos összetételű festékekkel az ilyen technológiával bevont felületek mintegy 15-20 százalékkal kevésbé melegszenek fel, mint a hagyományos festékekkel bevont felületek. így biztonságos védelmet nyújtanak akár a 70 °C feletti felületi hőmérsékleten is.

A NIR bevonat hőpajzsként működve védi az anyagot és a homlokzat felületét.

A Sto 2010-ben fejlesztette és azóta használja a NIR technolgóiával előállított homlokzati bevonatait. A StoColor X-black mostanra több mint 1.6 millió négyzetméternyi felületen volt használatos. A matt festék nemcsak megvédi a festett felületet, de segít csökkenteni a “hőhíd hatást” (heat island effect). Ha a bevonatot nagy felületen használják, a belső terek sokkal kevésbé melegszenek fel, mint hagyományos bevonattal, ami jelentős energiamegtakarítást jelent, a légkondicionálás tekintetében. A StoColor X-black tisztán akril bázisú festék, a magasszintű kötési szilárdság és rugalmasság érdekében, ezért intenzív színekkel fenntartható és tartós homlokzatok készíthetők belőle. Segítségével élénk színű, de akár teljesen fekete homlokzati felületek is kialakíthatók. A StoColor rendszer bármely színárnyalatában rendelkezésre áll (egyedi színekben is), vízlepergető, mégis kiváló páraáteresztő képességekkel rendelkezik.

Teljes napsugárzás visszaverés (Total Solar Resistance)

A HBW érték (az adott színárnyalat fényvisszaverő képessége százalékos formában) koncepciója (0 = a látható sugárzást nem veri vissza/100 = látható sugárzást teljes mértékben visszaveri), nem nyújt teljes körű választ a homlokzati felmelegedés mértékének eldöntésében, ezáltal a felmelegedés elleni védelem (NIR technológia) tekintetében sem, mivel az nem veszi figyelembe a közeli infravörös, nem látható fényspektrum sugárzás hatását. A felületi sugárzás túlnyomó többsége nem a látható fénytartományban történik, ezért nem írható le ugyanazokkal a terminusokkal, mint amit a vizuális jelenségeknél használunk.

Egy új mérési egységet hoztak létre, ezeknek a fizikai valóságoknak az igazolására, amit TSR-nek (Total Solar Reflectance) neveznek. Minél magasabb a TSR érték, annál nagyobb a napsugárzás (mint teljes spektrum) visszaverődésének mértéke és annál hűvösebb marad az érintett felület. A TSR értéknek nem szükséges vizuális ellenőrzésen átmennie. A festékek gyártójának ezt az értéket meg kell jelenítenie a csomagoláson. Bár a TSR érték sok helyen még ismeretlen, néhány országban már elkezdték kidolgozni az irányelveket és szabványokat e tekintetben. A francia AFNOR NF DTU 59.1 szabvány egy adszorpciós együtthatót határoz meg a hőszigetelő anyagokra vonatkozóan, a homlokzatok felmelegedéssel kapcsolatos megfeleléséhez. Értéke 0.7 (= 30-as TSR érték). Számos német szövetség (www.iwm.de) szintén az ehhez hasonló mértékű, 25-ös TSR értéket ajánlja.